Важно е началото

24 авг.

Впрочем както във всичко – и в пестенето е важно началото. След картаката начална паника и миг на объркване, се оказа, че е лесно – извадих лист и химикалка и спретнах един списък с нещата, които считам за нужни да бъдат свършени, за да започне спестовното ежедневие. Спокойно мога да кажа, че направих първите 5 стъпки в моя собствен план как да се справя с финансовата криза:

1. Направих таблица за приходи/разходи – в която включих всички парични постъпления, както и колонки за всички пера, в които ежедневно да се вписват похарчените суми – било то и 2 лева.

2. Направих списък на предвидимите разходи – комунални плащания, погасявания по кредита ми и по кредитните ми карти, таксата за детската градина на детето, основни месечни покупки.

3. Направих списък за пазар – нещата, които знам, че са нужни за един месец – брашно, ориз, паста, захар, тоалетна хартия, сапун и т.н.

4. Направих списък на нещата, които трябва да се свършат/закупят в къщи – легло на детето, шкаф за хола, малък гардероб за антрето – и разпределих по месеци предвидените покупки.

5. Направих план за готвене – за една седмица. Така грубо си правя сметка кой ден какво да сготвя и една супа дали ще стигне за 1 или 3 яденета. Това отначало ми беше доста трудно – но по този начин се оказа, че не остават почти никакви излишъци и не се изхвърля храна.

Ако някой има интерес, мога да публикувам таблиците и списъците, за по-голяма яснота.

3 коментара за “Важно е началото”

 1. svesten септември 18, 2009 в 4:34 pm #

  Аз проявявам интерес да видя таблиците. Опитвам се да направя нещо подобно. Би ли ги споделила ? Благодаря предварително

 2. ankabanka септември 21, 2009 в 7:09 am #

  Ще ги публикувам, когато се добера до моето РС. Като цяло идеята е проста по хоризнонтала са дните от месеца, като в 1 графа се сумират всики суми по пера изхарчени за деня; по вертикала са перата: храна, дете, семейство, дрехи&обувки, здраве&лекарства и т.н. Доста е удобно – стига стриктно да нанасяш всеки харч, дори и тези, които считаш за мали – примерно кафета, цигари, градски транспорт, таксита, вестници. Като погледнеш черно на бяло къде ти отиват реално парите е много лесно да оптимизираш харчовете. Успех 🙂

 3. ankabanka септември 25, 2009 в 1:00 pm #

  не мога да публикувам таблицата, защото не знам как 😦
  мога да я пусна по мейла

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: