Планиране

7 ян.

Миналата година си направи мой собствен бюджет – като последните няколко месеца на 2009 малко обърках последователността, с която водех и отчитах разходите си. Сега продължавам наново с нов бесен ентусиазъм, донякъде продиктуван от намалелия ми месечен доход, което поражда още по-крещяща нужда от планиране.
И понеже обожавам плановете, ето плана ми за тази година:
1. Бюджет
Ще продължавам да го водя стриктно – като в таблицата щателно вече вписвам всеки, наистина всеки направен разход, включително и дъвките, които си купих вчера.
Новата стъпка, която предприемам е да планирам предварително някаква сума, в която трябва да се вмествам в месеца, както и план на погасяване на всичките ми задължения.
2. Фонд – спешна нужда
Наложително е всеки да има такъв, а аз нямам подобни спестени пари и ми се е налагало в критични ситуации да искам пари назаем, което не винаги е било лесно, както и не ме е карало да се чувствам комфортно. Определих си сума, която ми се вижда постижима и трябва да успея да я спестя до края на юни месец. Така ако нещо някога се случи, ще имам на разположение поне малка сума пари, с които да разполагам.
3. Пазаруване на храни и дрехи
За храните вече имам план, който прилагам – не винаги съвсем успешно, но имам напредък: правя план за пазар и план за готвене за седмицата. По този начин избягвам две неща – купуване на прекалено много храна и респективно изхвърляне на такава, както и обратния ефект – купуване на твърде малко хранителни продукти и спешна нужда от поръчване на храна за вкъщи или вечеря в ресторант.
Относно пазаруването на други стоки, особено дрехи, си измислих следния принцип: всяко ново да замести едно старо. Т.е. ако искам нови панталони – трябва да се сбогувам с един чифт стари, което автоматично ще предотврати два мои лоши навика: да се затрупвам с дрехи и да пазарувам емоционално и импулсивно.
Относно други покупки, например детски играчки, но не само, в интернет същите струват много по-евтино, отколкото в софийските магазини.
4. Пътуване & забавления
Нямам никакво намерение да превърна себе си или семейството си в някакви маниаци на тема спестяване. За това тук има нужда от едно единствено нещо: правилно планиране. Ще резервираме билети по-рано, ще търсим най-изгодните оферти и ще се забавляваме страхотно!
5. Спестявания
Това за сега остава в дългосрочните цели и няма да имам скоро възможност да отделям средства за спестявания освен за фонда за спешни случаи, но когато имам тази възможност, вече знам какво искам да направя. Първо да отделя настрана средства, които да покриват разходите на семейството за поне три месеца, така ако се случи нещо непредвидено ще имам поне някакво финансово спокойствие. И второто нещо е да започна да спестявам пари, с които да разполагам (с надежда тогава да бъда жива и здрава), след като се пенсионирам.

И така за мен 2010 година ще мине под надслова: по-малкото е повече! Пожелавам си успех и силна воля, защото ще имам нужда и от двете.

4 коментара за “Планиране”

 1. mip януари 12, 2010 в 12:33 pm #

  Здравей, препоръчвам ти тази страница за управление на бюджета.. има много интересна функционалност: http://www.myhomebills.info

 2. mip януари 12, 2010 в 12:34 pm #

  http: // www . myhomebills.info

 3. ankabanka януари 13, 2010 в 10:00 am #

  Благодаря за линка! Изглежда практично, ще пробвам и ще споделя.

 4. mip февруари 23, 2010 в 8:40 am #

  Здравей, много добра статия първо! 🙂 В началото организирах бюджета си в ексел .. после като започнах да се ровя във всемогъщия гугъл намерих една друга…минт.ком .. но тя иска разни регистрации на кредитни карти… и е доста объркано… след това намерих готови темплейти на microsoft за ексел.. но те бяха толкова сложни, че са сигурно за професионални счетоводители. Просто съм възхитена от тази всичко е съвсем просто.. най-готиното е че ти категоризира разходите.. и прави графики.. колко си похарчил за това перо през годината.. прави pie chart за кое колко отива през месеца.. направо ми се стъжни като си видях разходите за бензин и наем как са ми половината бюджет 🙂 та така.. и регистрацията е 2 секунди .. пишеш някакъв мейл и парола и това е .. 🙂 Поздрави! Цветомира.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: