Паеля с морски дарове

17 Авг

От всички рецепти, които прочетохм разбрах следното: джуркаш, бъркаш, запържваш, висиш на най-голямата жега на печката и най-накрая слагаш да се пече. Изпотяваш се като след як летен дъжд и се молиш силно на всичкото богове да ти се случи.
А след което теглиш една и си спретваш своя собствена рецепта. Ето моята:
около 300 гр ориз, се сваряват почти до готово
1 глава лук + 4 скилидки чесън се задпържват, после се добавя малко вода + бяло вино и се задушават до меки
400 гр. скариди (аз използвах замръзени от пликчета) се прибавят към лука и чесъна
около 400 или 500 мл доматено пюре
сол
черен пипер
червен пипер
риган
после всичко се смесва и се слага в тава на 200 градуса (вече загрята фурна) за около половин час

гарнитура: салата+айсберг салата+дмати+каперси+риган+зехтин+балсамов оцет
и мнго маслини
а да, и много бяло вино
#ааа

Advertisements

9 Коментари to “Паеля с морски дарове”

  1. Ваня август 17, 2010 at 8:41 pm #

    В жегата това е подвиг. 🙂 Заслужава си бялото вино. 🙂

  2. ankabanka август 17, 2010 at 9:54 pm #

    мдааа, и повече от всичко си заслужава леда 🙂

  3. Събина август 18, 2010 at 10:08 am #

    Ша те бия! 🙂 Как може една снимка да не сложиш. 🙂
    Макро туй-онуй 🙂

  4. ankabanka август 18, 2010 at 12:28 pm #

    следващият път 🙂 това беше пробно

  5. Елида август 18, 2010 at 6:48 pm #

    Много благодаря за рецептата. Отвисях си на печката, но пък обрах овациите вкъщи 😉 Бях болна последните 2-3 дена, но днес вече тичах до магазина, за да си купя скариди. Добавих само мъничко шафран и чили, защото аз лично обичам лютивото. По принцип бих експериментирала и още с подправките, но като за първи път реших да не се изхвърлям много. Определено има нужда от свежа гарнитура и много, много бяло вино 😉

  6. ankabanka август 19, 2010 at 6:41 am #

    люто и аз обияам много, но го добавям допълнително, защото домочадието иначе се мръщи.
    следващата седмица ще експериментирам с паеля с месо и зеленчуци, търся рецепта, която да ми допадне достатъчно и да се поддава на видоизменения 🙂

  7. vladoliki август 22, 2010 at 5:23 am #

    А най-важното за добиване на истинска паейа било оризът да се сложи накрая, когато всички меса са си омешали капите (ароматите). Via tia Lina, истинската валенсианска леля, която ни отвинти главите с двуметров в диаметър испански гювеч с пет вида месо.

  8. ankabanka август 22, 2010 at 5:38 am #

    Влади, с месо още не съм се пробвала, ма рибите и раците бързо им се получи омесването на вкусове 🙂
    за месата чакам да позахлади малко, преди да запретна ръкави над печката

    • vladoliki август 22, 2010 at 7:39 am #

      В тази връзка, друго което разбрах е, че паейа традиционно се яде само на обед, точно защото е тежка манджа.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: