неделна закуска – бананов кекс

22 Авг

Преди няколко месеца се сдобих с тези картиени чашки за малко кексчета от Ikea, в следствие на което ми се налага да преработвам традиционните рецепти за кекс, за да мога да приготвям по-голямо разнообразие от малки кексчета, основно за неделните семейни закуски.
всъщност как трябва да се нарече cupcake на български?
ето моята традиционна рецепта за бананов кекс:
4 банана
4 яйца
1/3 чаена чаша кафява захар или 2 супени лъжици кафява захар и 2 супени лъжици меласа
1/2 чаена чаша ленено семе цяло несмляно – може да се добавят и смлени ядки: орехи, бадеми и т.н.
1/2 чаена чаша зехтин
1/2 до 1 чаена чаша брашно (по възможност пълнозърнено, грахам или ръжено) според както поема сместта
1 малка лъжичка сода бикарбонат
1 малка лъжичка бакпулвер
1 малка лъжичка канела
1/2 малка лъжичка ванилия
Всичко се смесва – аз не държа на определен ред при забъркването и се пече 10 мин на предварително затоплена фурна на 180 и още около 30 на 160.
Вариацията за малките кексчета – в дъното на всяка чашка нареждам нарязани на ситно банани, разбъркани с меласа и малко захар, които при печенето се карамелизират. Ако сместта е прекалено гъста добавям няколко супрени лъжици прясно мляко.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: