Зеленчукова супа със зелен лимец и свежи зелени подправки

27 Окт

Продукти:

1 глава лук

2 скилидки чесън

1 зелена чушка

1 червена чушка

1/2 глава целина

2 моркова

1 буркан белени домати

1 чаша зелен лимец

1/2 връзка пресен магданоз

6 или 7 стръка прясна мащерка

Зехтин

Сол, черен и червен пипер на вкус

Приготвяне:

Зеленчуците се зимиват и нарязват на много ситно. Загрява се зехтина, в който се задушават лукът и чесънът за няколко минути, после се добавя целината, а накрая и морковите. Разбърква се и се задушава за кратко. Добавя се литър вода, а след като заври се добавят и нарязаните чушки. Оставя се да къкри на тих огън около 10 минути, след което се добавят обелените домати от консерва или по желание пресни домати. По желание може да се добави още вода. След още 5-10 минути се добавя зеленият лимец, който увира за около 20 минути. Малко преди да се вдигне от котлона се прибавят сухите подправки, солта и нарязаните на много ситно магданоз и мащерка. Супата се оставя захлупена за няколко минути, след което се сервира.

По желание може да се поднесе със сирене или пармиджано, което придава приятен аромат или нарязани твърдо сварени яйца. Аз поднасям с твърдо сварени пъдпуъдъчи яйца, биволско или козе сирене и балсамов оцет.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: