Tiramisu-cheesecake с портокалови целувки и сос от мандарини

9 Ноем

За именния ден на баща ми вчера, Архангел Михаил, приготвих този сладкиш, като съчетах някои от любимите си десерти на едно място. Получи се много ароматичен, но и лек десерт, идеален поднесен с ароматен чай или портокалов ликьор.

За чийзкейка:
6 яйца – част от белтъците отиват за целувките
1 опаковка маскарпоне (500 гр)
1 опаковка извара (400 гр)
бишкоти
кафе
3 супени лъжици коняк/ликьор

За целувките:
белтъка от 6 яйца
портокалова ванилия
10 супени лъжици пудра захар

За соса от мандарини:
сока от 2 мандарини
2 супени лъжици ликьор
2 супени лъжици захар

Приготвяне
1. Целувките

Белтъците се отделят от жълтъците, белтъците се разбиват на сняг, постепенно се добавят портокаловите ванилии, след което една по една 10-те лъжици пудра захар. Половината от готовата смес се сипва в шприц (или малко найлоново пликче, като единия край се реже) и се оформят малки целувки върху предварително намазнена хария за печене. Целувките се пекат за час и половина или повече, на много ниска температура – около 90 градуса, докато станат златисти. При натискане отвън трябва да бъдат твърди, а при отхапване отвътре трябва да бъдат меки.
2. Тирамису-чийзкейк
В квадратна или правоъгълна тавичка за печене се поставя хартия за печене, отгоре се нареждат бишкотите и се поливат с топло кафе, в което са сипани 3-те лъжици коняк.
Останалата част от разбитите на сняг белтъци се разбива с жълтъците до хомогенна смес, постепенно се добавя маскарпонето, като се разбива докато сместта стане съвсем глада. Изварата се намачква хубаво с вилица, докато стане на съвсем малки топчета, след което бавно се добавя към получената смес и се разбива до получаване на гладка смес. Сместта се изсипва върху бишкотите и се пече на 120 градуса за около час, след което се допича на 140 градуса до получаване на златиста коричка на кейка.
3. Сос от мандарини
Двете мандарини се изстискват, към сока се добавя ликьора и захарта, сипват се в съд с дълбоко дъно на бавен огън и сместа се вари, докато стане наполовина или на 1/3.
Сервиране:
Парче кейк се поставя в десетна чинийка, отгоре се намазва с малко от соса, а отгоре се слагат 2 целувки. От едната страна на кейка се сипва още малко от соса.

p.s. Снимките не ми се получиха, за това такива пак няма.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: