Хартията срещу дигитализацията

10 ное.

От известно време преподреждам активно дома си и се сблъсквам с купища стари тетрадки, вестници, списания, книги, брошури… Списъкът няма край. Оказа се, че с течение на времето съм се зарила със спомени, в които всъщност нямам никакво време да се разровя. Пазя си дори старите касетки, които отдавна вече за нищо не стават. Пазя си и бележките, които съм си разменяла в клас в гимназията. Пазя ужасяващо много неща, от които нямам нужда, за които нямам време, които ми отнемат време за разчистване и подреждане, както и само събират прах. Поради тази причина взех окончателното решение да се сбогувам с хартиените носители на спомените си. Решението – дигитализация. От вчера започнах да сканирам и да изхвърлям някои неща, но съдейки по това колко време ми отнема, ще си имам работа поне до Нова година.
Ето накратко какво ми предстои да направя от тук нататък:
1. Сканиране на всякакви хартиени носители на спомени – стари рисунки, картинки и подобни.
2. Изхвърляне на всичко сканирано
3. Подреждане в добре затворени кутии на всички неща, с които не мога да се разделя, така че да не се прашат и разпадат.
4. Обявяване за продан на всички книги, на български и чуждоезични, които са прочетени (колкото и да ми е трудно)
5. Съставяне на списък с всички касетки – разделен на категории – изпълнител + име на албум, изхвърляне на касетките и придобиването на албумите в дигитална версия
6. Подреждане на всички снимки в албуми, сканиране на всички черно-бели негативи
7. Да се запиша в библиотека
Това е първоначалния план, предполагам, че ще ми хрумне и още нещо, в течение на подреждането. Днес отивам до Софийска градска библиотека, за да си направя карта там. Ако някой се сеща за друга библиотека, в която има последни заглавия – моля да ми каже. Следващата стъпка, която сега е на етап изчакване е придобиването на Kindle.

6 коментара за “Хартията срещу дигитализацията”

 1. Диди ноември 10, 2010 в 11:40 am #

  Ама ще обновиш ли списъка с книгите, че да си изберем? 🙂

 2. ankabanka ноември 10, 2010 в 12:13 pm #

  да, но май бъдещите наличности ще са скромни

 3. Pippilota Mentolka ноември 17, 2010 в 12:02 am #

  Анкабанке, ти си мечтател! Имаш ли представа колко са „пресни“ книгите в Софийска градска?! А тя, е най-актуалната, да, другите са още по-зле.

  • ankabanka ноември 17, 2010 в 11:25 am #

   хъм, ще наблегна на златната класика 🙂
   апропо – вчера ходих до Софийска градска с хлапето и разгледахме детската библиотека – има доста интересни книжки, особено в стаята с атласите и енциклопедиите има много за четене
   иначе за жалост си права Пипилотке

   • Pippilota Mentolka ноември 17, 2010 в 12:46 pm #

    Ааа, в детската е супер! И аз ще водя Дребосъчето там 😛 Знам, че правят и много събития – събират се в определен ден и майки четат приказки на децата. Наскоро даже даваха по новините нещо такова (в бг-мама казаха, има информация по върпроса;)

 4. ankabanka ноември 17, 2010 в 7:10 pm #

  вече разучих: събират се всяка събота в 10:30 и 1 майка чете приказка, в бг-мама-та имало тема, където се уточнява приказката и коя майка ще чете. към 11 детско издателсво преставя книги. единственото условие е, да имаш читателска карта.
  но по-якото занимание за събота е рисуване в НХГ – ако хлапето е ок, тази събота ще я водя да твори 🙂 и после ще разказвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: