Кой е успял?

2 мар.

Последните няколко дни, най-вече благодарение на Събина и нейния пост, както и на десетките кометари под същия, се питам: кой човек е успял?

Успял е този, който е постигнал вътрешен мир и равновесие, или този, който е покорил Еверест, или другия, който е станал голям шеф на корпорация, или онази, която е отгледала 5 деца, или този, който се е преборил с рака?

Кой е успял? И как се определя? И кой определя критериите, по които се определя успеха?

32 коментара за “Кой е успял?”

 1. Събина март 2, 2011 в 9:57 am #

  аз ще заложа на „душевния мир“, като той може да се съчетае с всичко от долните 🙂

 2. plamenshopov март 2, 2011 в 10:03 am #

  да си здрав и да имаш любовта на хората.

  • ankabanka март 2, 2011 в 11:14 am #

   това по-скоро е щастие, не знам дали е само успех

 3. Тихомир Петров март 2, 2011 в 10:04 am #

  Хм… Определено на този въпрос няма точен отговор и е строго индивидуално. А защо тогава знайни и незнайни „войни“ ни учат как да живеем и да ни казват какво е успеха ? 🙂

  • ankabanka март 2, 2011 в 11:16 am #

   защото има хора, които имат потребност от външен стимул. да си признеш, че имаш нужда от помощ не е ли също успех? да преодолееш задръжката на „и така съм си добре“, за да научиш, постигнеш и т.н. нещо ново и различно?

 4. kpacuma март 2, 2011 в 10:36 am #

  Успял е всеки, който има куража да следва и осъществява мечтите си, да живее в мир със жертвете, които прави по пътя си и е здрав, за да им се радва.
  Човекът с възможности ( материални или не материални ) е успял, защото владее посоката.

  • ankabanka март 2, 2011 в 11:14 am #

   харесва ми тълкуването на материалните възможности като владеене на посока. но дали пък в един момент не се става роб на материалното?

 5. yradunchev март 2, 2011 в 10:46 am #

  душевния мир.

  ако сте чели пърсиг, знаете за какво говоря. спомнете си откъса, в който разказва за това как започва ръководство за сглобяване на японски велосипед (извинете за дългия цитат):

  „What I wanted to say,“ I finally get in, „is that I’ve a set of instructions at home which open up great realms for the improvement of technical writing. They begin, ‘Assembly of Japanese bicycle require great peace of mind.’ “

  „It’s an unconventional concept,“ I say, „but conventional reason bears it out. The material object of observation, the bicycle or rotisserie, can’t be right or wrong. Molecules are molecules. They don’t have any ethical codes to follow except those people give them. The test of the machine is the satisfaction it gives you. There isn’t any other test. If the machine produces tranquillity it’s right. If it disturbs you it’s wrong until either the machine or your mind is changed. The test of the machine’s always your own mind. There isn’t any other test.““

  http://design.caltech.edu/Misc/pirsig.html

  • ankabanka март 2, 2011 в 11:12 am #

   Колко по-прости и съвършени са машините от хората и колко можем да научим от един мотоциклет 🙂

   • yradunchev март 2, 2011 в 11:17 am #

    а не, нямам това предвид. и пърсиг не е имал това предвид (си мисля). замени машините с „живот“ или „успех“…

   • ankabanka март 2, 2011 в 11:21 am #

    най-хубавото на книгит е, че всеки ги прочита различно и намира нови неща в тях. той и живота е вид машина, по някакъв начин 🙂

 6. ankabanka март 2, 2011 в 11:11 am #

  Успехът – според мен – е много субективно понятие. И е в една категория с доброто и лошото и красивото и грозното. Всеки има собствена представа за нещата и най-вече за себе си. Но дали нечия самооценка съвпада с оценката на околните за него и до колко това има значение? Така обаче е много философско и общо и може да отнеме дни в спорене.
  Според мен успехът е един баланс между вътрешен мир, постигнати цели и бъдещи планове.

 7. Мария март 2, 2011 в 12:18 pm #

  Преди време бях писала, че за мен успелият човек е човек, който живее в хармония със себе си и света. Щастлив човек.

  Всичко друго е въпрос на субективизъм. Последните години се запознах с няколко човека, които по всички критерии бяха постигнали огромен успех по показатели като бизнес, къща, кола, престиж, соц. положение, семейство или опит за такова и т.н., но които попитани дали са щастливи, не знаеха отговорът. Това успех ли е тогава?

  • ankabanka март 2, 2011 в 12:28 pm #

   благодаря за коментара, Мария – повдигаш един много важен въпрос – дали щастливият човек е успял. и изобщо щастието и успеха имат ли връзка? или щастието е всичко духовно и душевно, а успеха е всичко материално измеримо? и кое от двете е по-важно?

   • apieceofme март 4, 2011 в 12:46 pm #

    по-скоро си мисля, че щастието и удовлетвореността са най-истинските показатели за успех. защото да имаш милиони, а да си неудовлетворен от живота си…какъв успех е това :S

 8. Мария март 2, 2011 в 12:19 pm #

  към авторката на блога 🙂 плс, добави едно s към адреса на блога, че води до …. интересна страница така написан в бързината 🙂

  • ankabanka март 2, 2011 в 12:21 pm #

   готово 🙂

   • apieceofme март 4, 2011 в 12:44 pm #

    благодаря 🙂

 9. един март 2, 2011 в 1:44 pm #

  Може да е успял някой, който има голяма къща, скъпа кола, красива жена и още по-красива любовница. Може да е успял и някой, който е издал 10 книги и живее в панелка. Зависи от ценностната система на всеки индивид – кой какво иска и кой какво търси. Но зависи и от тези, които гледат отстрани и си търсят „модлеа за подръжание“. Дали искаш да си мутра или интелектуалец, примерно

  • ankabanka март 2, 2011 в 7:46 pm #

   ама по-важно е ти да се усещаш успял или както казваш тези, оито гледат отстрани да те виждат такъв?

  • Dimitar N. Mitev март 26, 2011 в 1:27 pm #

   Много на място го каза! Ценносттите и модела също са критерий!

 10. Eva Shirokova март 2, 2011 в 4:03 pm #

  Какво означава да си успял? Успял в какво? Успял колко? За да измериш някакъв успех, трябва да си задал някакви критерии, по които да оценяваш. А критериите на всеки отделен човек могат да бъдат различни.

  • ankabanka март 2, 2011 в 7:44 pm #

   ето това се питам и аз: как се измерва нещо толкова неизмеримо, и кой определя стандарта за това

 11. Све март 4, 2011 в 12:34 pm #

  Успехът е много лично понятие. За съжаление медиите и обществото се опитват да наложат един калъп за успели хора. Като забравят че всички сме различни, и че това, което за мен е успех, за теб може би не е. И колко хора страдат за това че не са „успели“ според общите стандарти…

  • ankabanka март 4, 2011 в 6:57 pm #

   може би и това е част от тъгата и самотата на днешния човек, който определя себе си според някакви шаблони, а не според собственото си светоусещане.
   или винаги е имало някакви „външни“ критерии за успеха, но просто сега са виждаме навсякъде.

 12. Nikolay март 22, 2011 в 9:09 am #

  Успеха зависи от правилата, които има всеки човек…
  За някои хора всеки ден, в който са живи е щастие и това е успех.
  За други успехът е да изкарват 10 000 000 на година и нищо друго не ги прави щастливи.

  • ankabanka март 30, 2011 в 11:24 am #

   Сега се сещам за Олимпийските и Параолимпийските игри. Кои алтети са по-успели? Тези от Олимпиадата или тези, от Параолимпиадата, кооито са надвили страха, болката и кой знае още колко трудности и проблеми, за да продължават да се занимават със спорт.

 13. Явор март 22, 2011 в 7:08 pm #

  Хм, за начало ще се съглася с мнението, че успеха е субективен. По-точно „успялостта“ е субективно нещо. За да си успял, трябва
  1. Да имаш цел, ама не някаква дребна целичка, а нещо, което те кара да стигнеш до т.3
  2. Да постигнеш тази не-дребна цел.
  3. Да въздъхнеш облекчено и да си кажеш с кеф „Оф, успях“. Обаче трябва (нещо, което често се пропуска) да си способен да се усетиш, че си постигнал целта. Щото може да си я постигнал и да си я подминал, ама да не се усетиш. Номера е успяваш –> кеф, успял си –> поставяш следващата цел и т.н.
  А ако целта е твърде малка, няма да усетиш голяма удовлетворение, т.е. няма да си кажеш с кеф „Оф, успях“, т.е. няма да си успял (кефа от успеха е основно мерило за успеха).
  И ако целта не е достатъчно добре формулирана, пак няма да успееш. И ако е твърде безумно голяма, ми да, пак няма да успееш.
  Извод – дяволът на успеха се крие в целите. Добро утро.

  А каква е целта – за всеки е различна. Душевен мир – мен ме боли ме фара за вашия душевен мир. За друг, примерно, това е важното. Така де, казах вече – субективно е.

  И тук се крие проклятието на масата неуспели. Нямат лична цел по смисъла на този коментар. За това никога не успяват. Сори, браточки, няма и да успеете.

  • ankabanka март 30, 2011 в 11:27 am #

   Защото това са може би онези хора, които започват изреченията с думите:
   – а другите мъже/жени какво постигнаха/подъриха/направиха/спечелиха…
   – а другите деца какъв висок успех имат…
   – а на други места хората как живеят…
   Съгласна съм с теб, че поставянето на цели е много важно. Иначе само се примира по постигнатите цели на другите хора.
   Важно е и да се работи по постигането на поставените цели 🙂

 14. ЖАНА март 29, 2011 в 11:01 pm #

  ХОРА, УСПЕЛИЯТ СИ Е УСПЯЛ. ТОВА НЕСЪМНЕНО ВКЛЮЧВА ПАРИ. … ОПТИМАЛЕН БРОЙ! АКО СА ПРЕКАЛЕНО МНОГО – УСПЯЛ СИ, НО ИМАШ МНОГО ГЛАВОБОЛИЯ. АКО СА МАЛКО – Е, НИКАК НЕ СИ УСПЯЛ. РЕФРЕНИ ОТ РОДА: „ВЪВ МАЛКА КЪЩИЧКААААА, СЪС ТЕБЕ ДА ЖИВЕЕЕЕЕЕЯ …“ И Т.Н. НЕ СА УСПЕХ, А ПРИМИРЕНИЕ.
  УСПЯЛ, СПОРЕД ВСИЧКИ КРИТЕРИИ Е ДА СИ ДОБРЕ! КОЕТО ОЗНАЧАВА … ВСЕКИ ЗНАЕ, КАКВО ОЗНАЧАВА – ДА ЖИВЕЕШ ДОБРЕ, БЕЗ ДА ТРЕПЕРИШ, ЧЕ ЩЕ ТИ ОТКРАДНАТ ДЕТЕТО! А ТОВА ОЗНАЧАВА, ДА СИ УМЕН, БЕЗ ДА СИ АЛЧЕН.

  • ankabanka март 30, 2011 в 11:30 am #

   Малко объркващо. Каква е дефиницията на „оптимален брой пари“. За някого може да бъде 2 за друг 200, кой дефинира оптималния брой?
   И само парите ли са измерител на успеха?

Trackbacks/Pingbacks

 1. Кой е успял? | Bulgarian Blog - май 21, 2011

  […] Последните няколко дни, най-вече благодарение на Събина и нейния пост, както и на десетките кометари под същия, се питам: кой човек е […] Прочетете повече -> WordPress.com Top Posts […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: