Пролетно почистване

7 апр.

Обикновено пролетта е моментът в годината, когато се сещам да изровя всичко старо и да започна да разглеждам вещите си с надеждата този път да мога да се разделя поне с някои от тях. Скоро ще има обновен списък на книгите за продан, както и няколко нови раздела, включващи детски играчки, дрехи и разбира се мои вещи. Но още ми е трудно да се разделя с тези неща, подредени са в кашони и чакат да намеря сили да се сбогувам с тях. Даже си мислих да спретна скромно женско парти – на бяло вино и леки сладки, за да разпродам колекцията така и необлечени дрехи, които съм събрала през последните 10-тина години.

Почистването на дома ми няма какво да го обсъждам. Наскоро много подробно се зарових в няколко американски блога, за да видя колегите домакини отвъд Атлантическия океан как процедират. Знаете ли че има даже издадени книги на тема пролетно почистване? С изброено какво е нужно, за да се изчисти и какво се прави във всяка стая? Четенето ми помогна само за две неща:
1-во си направих план – кой ден какво точно ще свърша, а не общо: ще изчистя цялата къща, защото това е наистина непосилна работа за един ден за един човек. Като така успях да измия прозорците, да изпера и закача пердетата, да излъскам паркета…….
2-ро постовете ме подсетиха и за обикновените начини да се почисти екологично домът – с вода и оцет, със спирт или обикновен сапун. Както и някои нови трикове за вадене на петна и подобни.

Но покрай почистването на дома ми, и най-вече докато висях да мия прозорците и се загледах навън се сетих за Ленинските съботи от едно време. Сега никой не говори за тях, защото са ретро, соц и като така ужасно оплювани. Сега има модерни кампании, обявявани от различни медии, като последната за която се сещам е тази на btv. Която обаче ми прави впечатление, че също търпи много критики: била ПР акция, това била и идеята зад meme-то с рождения ден на нацупената кака от facebook… Каквито и да са мотивите инициативата е добра. Нали не е призив от типа: да се напием всички дружно! да пребием съседа! да счупим костите на съученика с бялата тениска! или подобно. А е призив да почистим около нас, същото място на което децата ни играят, а кучето ни ака.

Тогава какъв е проблемът с призива за почистване? Дали на много хора просто не им се прави нищо и критиките им са начин да оправдаят мързела си? Къде е истината? Станали сме непукисти готови да живеят на ръба на кочината или просто ни е яд, че някой друг е изказал пръв на глас една добра идея и като така не сме ние тези, които ще спасят света? Къде започва човешката злоба, тъпота и лицемерие и къде започва добротата, гражданското съзнание и нуждата от ред?

Не знам, но вече имам голяма метла, с която ще мета двора на нашата кооперация. Може да не е на заветния ден споменат в призива на телевизията, но тази пролет ще почистя малко повече от площта своето собствено жилище.

Един коментар за “Пролетно почистване”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Пролетно почистване | Bulgarian Blog - септември 13, 2011

    […] Обикновено пролетта е моментът в годината, когато се сещам да изровя всичко старо и да започна да разглеждам вещите си с надеждата този […] Прочетете повече -> WordPress.com Top Posts […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: