Великденски козунак – козуначено руло със сини сливи

10 Апр

Миналата година за Великден се бях спряла на 3 рецепти за козунаци. Тази година са 6. Следващите десетина дни ще ги изпробвам и ще реша в крайна сметка какво да правя на самия празник. Основните разлики между рецептите са следните: брой яйца, вид мазнина и плънка. Имам странното подозрение, че козунаците с повече яйца не се „теглят“ на конци толкова, а стават малко по-сухи.

Събирам насоки, препоръки и коментари. Така че ако имате някаква специална рецепта, която е страхотна и се получава винаги, можете да я споделите тук (ако не е стара семейна най-съкровена тайна, разбира се).

Вчера направих козуначено руло с плънка от сини сливи. Както винаги малко промених рецептата, особено в частта с плънката. По-долу е рецептата, както и моите промени:
за тестото:
1. около половин килограм брашно – по-добре е да бъде пресято
2. мая – използвах четвърт кубче жива мая, тъй като цялото кубче е за 2 кг брашно
3. 50 мл хладка вода
4. 50 мл хладко прясно мляко
5. 1 яйце – сложих 2
6. 50 гр захар – сложих кафява
7. 50 гр масло – сложих малко повече
8. разбито яйце с две лъжици вода за намазване на готовото руло
за плънката:
1. 200 гр суров плод сини сливи или друг – аз използвах домашно сладко от сини сливи – около 300 гр
2. кора от лимон – не сложих
3. кора от портокал – не сложих
4. 1/4 лъжичка индийско орехче – сложих 1 лъжичка
5. 40 гр масло
6. 50 гр нарязани орехи – сложих около 100 гр
7. 2 супени лъжици захар – не сложих, тъй като използвах готово сладко
8. някакъв алкохол – примерно бренди – моя приумица

В голяма купа маята се разтваря в топлата вода и се оставя за 15-тина минути. След това се добавят млякото, захарта, яйцето и маслото. Постепенно се добавя брашното и се омесва до меко и еластично тесто. Готовото тесто се оставя да втаса покрито в чиста купа за около час и половина.

Междувременно се приготвя плънката. Аз използвах готово домашно сладко от сливи, така че плънката ми стана бързо. За да станат по-меки ореховите ядки ги накиснах за около половин час в малко бренди. После на нисък огън към брендито и орехите прибавих маслото и индийското орехче, след като се сгъсти прибавих и сладкото от сливи, оставих още малко на котлона докато стана много гъста плънка.

Втасалото тесто се размесва, разточва се като правоъгълник, а в средата му се слага плънката. Страничните части на тестото се разрязват с нож по диагоналкато лентички и после се преплитат върху плънката, като се редува лява и дясна лентичка тесто, все едно се плете плитка. Завива се с кърпа и се остава отново да втаса, докато удвои размера си – при мен за около 45 минути.

За да мога по-лесно да го пренеса в тавата за печене след като размесих и разточих тестото на правоъгълник го прехвърлих върху хартия за печене, като така после много лесно поставих готовото руло върху тавата.

Готовото руло се намазва с разбито яйце с две лъжици вода, за да има златиста лъскава коричка. Пече се на предварително загряна фурна на 190 градуса за около 30 минути.

Advertisements

2 Коментари to “Великденски козунак – козуначено руло със сини сливи”

  1. kalitko април 10, 2011 at 12:32 pm #

    Изглежда много добра рецептата. Жалко, че няма да мога да вкуся произведението:) Иначе съм съгласна и с корекциите по оригиналната рецепта. Само може би бих добавила поне настръгана лимоновата кора или портокалова, защото наистина придават много приятен аромат.

    • ankabanka април 10, 2011 at 12:36 pm #

      и аз харесвам аромата, който придават настърганите кори от цитруси, обаче ми се връзват със свеж плод, а не с вече готово сладко – за това не ги прибавих

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: