Приятелствата

19 апр.

Имам нужда от малко помощ, за това как се разбира кой ти е приятел и кой не.

Преди много време една позната ме помоли за услуга, която беше свързана с телефонно обаждане и запазване на час. Когато се обадих където трябваше и казах, че този път часът не е за мен, а за една приятелка, въпросното момиче много се нацупи. Малко по-късно ми обясни, че не ми е приятелка, а позната. А като не си ми приятелка, защо искаш от мен услуги? Някак много спонатанно попитах аз. В общи линии отношенията ни бяха до там.

Минаха години. Преди няколко седмици пиех кафе с приятелка, появиха се приятели, на които я представих като бивша колега от една от предходните ми местоработи. Малко по-късно тя ме попита защо не съм казала, че ми е приятелка. Ами защото имам навик да представям хората с някакво въведение, щом сме заедно е ясно, че си ми приятелка. Поясних аз. И се сетих отново за историята с „жената на един приятел„.

Възможно ли е някой да се засегне, ако го наречеш приятел? Или може би си мисли, че ако ти го считаш за приятел, може да искаш от него/нея помощ, услуги или да звъниш по телефона и да се оплакваш от живота. Възможно ли е хората да са станали чак толкова дръпнати?

Зачудих се дали да пусна едно циркулярно писмо със запитване: А ти приятел ли си ми или само познат? Но реших, че това ще бъде прекалено (за сега).

За мен приятели са тези хора, с които дори да не сме се виждали една година, когато се срещнем е било все едно вчера сме се разделили; хора които познавам от много време и все още имаме общи интереси; хора които познавам от скоро, но някак сме се открили и сближили. С приятелите ми сме преживели много неща заедн – и хубави и лоши, помага ли сме си и сме си давали сили, когато сме били на дъното. Приятелите ми не са много, но са верни.

12 коментара за “Приятелствата”

 1. Комитата април 30, 2011 в 11:20 am #

  Имаш странни преживявания.

  • ankabanka април 30, 2011 в 11:28 am #

   чакай да подхвана разказите за семейните истории….. да видиш тогава странно

 2. Силви април 30, 2011 в 11:33 am #

  Хм, странно, за първи път чувам някой да реагира по подобен начин на това, че го наричаш „приятел“. По-нормално е обратното – да го наречеш „познат“ или поне при мен то се е случвало. 🙂

 3. Иван април 30, 2011 в 11:38 am #

  И очевидно странни познати/приятели. „Приятел“ е титла, която се дава трудно и трябва да се цени. Който не я, да хваща гората 😉

 4. Yovka април 30, 2011 в 11:43 am #

  Напоследък хората са станали много странни – когато си им угоден, си им най-добрия приятел, но когато си намерят друг, който може да им върши същата работа или дори повече, вече не се сещат за теб. А да се сърдиш, че са те нарекли приятел – това вече си е направо извратено.щ

 5. ankabanka април 30, 2011 в 11:44 am #

  свят шарен – хора всякакви. уви не всички много мили 😦

 6. ju април 30, 2011 в 11:58 am #

  Според мен самото название приятел е доста размито. Мога да кажа че познатите ми например от интернет са ми приятели, но не всеки ми е приятел до еднаква степен. А така наречените истински приятели пък са нещо съвсем друго – хора на които можеш да разчиташ, а също и те на теб. А колкото до колегите … самия факт че работата ни събира, а не общите интереси някак ми пречи да им викам приятели 🙂

 7. Събина април 30, 2011 в 2:46 pm #

  аз много, много внимавам с тая дума и масово използвам познат или колега. не ми пука кой се сърди, но не искам да обиждам малко хората, за които съм сигурна, че са такива, а те не са много.

  за съжаление има само един тест и той не е приятен – да ти се случи нещо неприятно и да ти трябва подкрепа.

  • ankabanka април 30, 2011 в 3:07 pm #

   този тест действа безотказно!
   много малко хора го минават, уви

 8. Георги Рашевски април 30, 2011 в 3:33 pm #

  Истинско приятелство в наши дни е много рядко срещано явление.

 9. Георги Рашевски април 30, 2011 в 3:36 pm #

  Истинският приятел е този,на когото ако се обадиш в 3 през нощта и му кажеш:Убих човек,ще пита:Къде ще копаем…:-))

Trackbacks/Pingbacks

 1. Нищо общо с математика | .: Sabina's Personal :. - май 2, 2011

  […] скоро попита как се разбира кой ти е приятел и кой не. Без да ми се обиждат всички останали хора, с които се […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: