Козунак

20 Апр

Тази година козунаците ми са на ръба на пълното фиаско. Трите опита до сега са много посредствени: или приличат на кексове или стават доста сухи. Изобщо не мога да достигна онзи мек, вкусен и теглещ се на конци козунак от добрите пекарни.

Не знам къде е проблема – в брашното или в технологията и пропорциите, в маслото или в зехтина… Или в това, че не мога да се сдържа да не променя поне малко всяка рецепта.

За сега единствено уцелих пропорцията яйца:брашно – 3 броя:500 грама.
Също така разбрах, че колкото по-дълбока тавата и следователно дебел козунака, толкова по-мек остава. Същото важи за малките кексчета или козуначета – изсъхват много по-бързо.

Събота ще се пробвам за последно с козунаците, ако не се получи на Великден ще има мекици (примерно).

Това е нагледно от миналогодишните ми опити, които по закона за късмета на начинаещия бяха станали много добре. Лошото е, че никъде не си отбелязах точно кои рецепти направих…

Advertisements

10 Коментари to “Козунак”

  1. Pippilota Mentolka април 20, 2011 at 3:46 pm #

    Последния път когато майка ми пробва ядохме Голяма великденска курабия. Тая година ще се пробвам и аз, пък да видим 🙂 А чувала съм, че с мас се правел истинския?

  2. Събина април 20, 2011 at 9:43 pm #

    ама не ми казвай, че не сте ги изяли :Р

    • ankabanka април 20, 2011 at 9:49 pm #

      да ти кажа 1/2 от втората партида отиде в кофата – беше много сух и не ставаше вече за нищо :S

  3. Йоана април 21, 2011 at 7:40 am #

    При мен притесненията идваха, когато се стигне до печенето. Това, което установих е печене на 160 градуса (в домашната фурна) за около 1 час при голям козунак, замесен от 500-600 грама брашно. Общо взето ниска температура и по-дълго време. Все пак трябва да се внимава да не се пресуши.
    За да останат сочни използвай дълбок и тесен съд за печене. Така козунака няма да се разлее, а ще се вдигне на височина.
    Използвай брашно с високо съдържание на глутен. Потърси от италианските тип 00.

    • ankabanka април 21, 2011 at 11:44 am #

      Както едно време пишехме в лексиконите – ти си слънце, ти си крем, ти си щастие за мен 🙂
      До сега печах на оказанато температура – 190 или 180 за 40 или 45 минути, което обяснява сухотата. А колко лоши стават в плитки тави козунаците разбрах миналата седмица, следвах някаква рецепта, в която тестото се прави на топчета, които се слагат в по-широка тава и резултата беше трагирен – за няколко часа козунака така се втвърди, че ставаше на трохи веднага, щом се начупи.

  4. Pippilota Mentolka април 21, 2011 at 9:27 am #

    Взех, че отворих наследствената готварска книга от 1934 г. „Финни козунаци – 5 кгр. брашно, 80 желтъка и 10 бЬлтъка, 900 гр. захарь….“
    „Друг видъ козунаци – (най-употрЬбяемитЬ) – около 5 кгр. брашно, 40 яйца, 1 кгр чисто масло…“
    Определено няма да е от там, че няма да останат яйца и пари за нищо друго 😀

    • ankabanka април 21, 2011 at 11:45 am #

      ама това е рецепта за пекарна или ако искаш да нагостиш цялата махала 🙂

  5. Pippilota Mentolka април 22, 2011 at 12:23 am #

    Абе, книгата е „капиталистическа“, на списание „Икономика и домакинство“, нооо както виждаш не е икономична 🙂 Знам ли, сигурно е било стандарт такива количества.
    А за височината – точно в нея пише, че козунаците, особено тия с повече жълтъци се правят високи. И има съвет, ако нямаш висок съд за какъвто говори Йоана, да си го издължиш, като сложиш картон, увеличавайки по този начин височината 😉

  6. обяви април 22, 2011 at 9:28 pm #

    Мисля, че рецептата е страхотна и определено ще я пробвам още утре. За Великден ще се опитам да изненадам своите родители.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: