Следродилно – отношенията

28 Апр

Има някои неща, които не ги пише в нито една книга. Какво става с отношенията между хората след като родиш например. Пише за следродилна депресия, пише за отношенията между новите майка и баща, но за всичко останало никой не те предупреждава. Нито дума – все едно всичко е идеално, изведнъж става перфектно и младата майка и новороденото са център на вселената. Изобщо не е така. Аз го разбрах по трудния начин. Ето нещата, които не знаех, защото никой не ги споделя:

Различията – ако има различия в семейството и си мислите, че след като родите бебето нещата ще се „наместят“ – грешите. Това е найголямата заблуда. Всичко става по-зле. Не говоря само за различия между младите родители, а изобщо в отношенията с роднините. Ако имате да се изяснявате и да изглаждате отношения с някого, то го направете докато сте бременна. В момента, в който бебето се появи на бял свят и започне да диша само, никой повече няма да ви щади, слуша или да прави каквото му кажете – всички гледат основно новороденото.
Навиците – също като горе, ако има нещо, което ви дразни в някой роднина или в партньора ви, момента за изясняване е преди раждането. После всичко става много по-сложно.
Правила – решете какво искате и как го искате. От начина по който да бъде подредена детската стая, до дрехите и шишетата, до къпането. Обяснете на всички около вас, че щом това е вашето дете, то те трябва да слушат вас, а не вие тях. Как обличате бебето, как го гушкате и как го разхождате е ваша отговорност, а не чуждо решение. Обяснете също така много ясно, че ако имате нужда от съвет – ще го поискате, за това няма нужда непрекъснато да се сипят мъдрости от баби, лели и братовчедки.
Условия – поставете ясни условия кой какво да върши, също как точно го искате свършено. Изведнъж може да се окаже, че сте обградени от „помагачи“, които правят хаотично каквото си искат и после трябва да вървите след тях и да пооправяте. Бъдете ясни и конкретни: какво искате да ви се помогне и точно как го искате свършено.
Помощ – ако имате тази възможност наемете гледачка, която да идва почасово да ви помага. Това е най-чистия вариант, така после няма да има обяснения кой колко е свършил и как в замяна трябва да го слушате.
Разпределяйте – разпределяйте задачите според възможностите. Не вярвайте на хората, че могат всичко, просто трябва да преценявате ситуациите. Понякога дори от най-добри чувства и намерения хората надхвърлят възможностите си и започват правят глупости. За да избегнете момента с лошо свършена услуга или помощ, разпределяйте вие.
Искайте – ясно и високо казвайте какво искате. Повечето хора са в транс от появата на бебето и щом се приберете вкъщи след болницата може да се окаже, че постепенно все по-рядко ще се сещат, че сте недоспала, гладна или жадна и всъщност, за да е добре бебето трябва да се грижат първо за вас.
Сън – това го пише на много места, но го подцених. Когато бебето спи – спете и вие. Винаги и задължително.
Съвет – търсете съвети от професионалисти. Не се ограничавайте да питате само майки, баби и лели, защото може те да нямат нужния опит и знания. Ровете в Интернет, питайте лекари или приятелки, които могат да помогнат, но не се ограничавайте само до мнението на близките ви.

Накратко това е трудната част. Останалото горе-долу се напасва от самосебе си. Никъде не го пише, но малко след раждането се оказва, че освен кърмене, дондурене, сменяне на памперси, преобличане и къпане от майката се очаква да бъде един малък организиран пълководец, който смело и решително да ръководи всички около себе си. Също така да наложи собственото си виждане за отглеждане и възпитание на отрочето.

Advertisements

10 Коментари to “Следродилно – отношенията”

 1. Богомил Ветров април 28, 2011 at 10:43 am #

  Брауст, много хубав анализ, особено в часта за роднинските съвети и хаотичните действия на бабоците (баби и дядовци 🙂

  • ankabanka април 29, 2011 at 9:10 am #

   Благодаря 🙂

 2. midnight април 28, 2011 at 12:13 pm #

  божеее, колко си права. особено и най-вече в частта за различията и разногласията. и аз по трудния начин го разбрах, а колко много ми се искаше да не е така..
  и, честно казано, съвсем ми беше втръснало от „е какво толкова правиш през деня, то детето само спи“, което са си пълни глупости.

  • ankabanka април 29, 2011 at 9:12 am #

   Този въпрос до ден днешен ме побърква! Само човек, който не се занимава активно с бебе/дете гледане може да го зададе.

 3. Niili април 28, 2011 at 9:30 pm #

  чудесно казано! :d не мога да съм по съгласна с всяка една изписана дума:D ще ми се повече добронамерени, чудесни в намеренията си баби да могат да надзърнат тук 😀

  • ankabanka април 29, 2011 at 9:15 am #

   И да надзърнат – няма да се припознаят – никога! Ще има – ама аз не съм от тези, аз само с добро, и много слушам, и всичко правя както младите ми го кажат….
   В нашето патриархално общество, в което знанията се предават от поколение на поколение и имат тежестта (а понякога и глупостта) на воденични камъни, някои хора трудно разбират, че младото поколение просто е твърде динамично и иска много по-различни неща

 4. Йоана април 28, 2011 at 9:47 pm #

  Аз съм далеч от тези неща (засега), обаче отсега се потрисам от роднинските съвети. Мисля да напиша моите правила и да ги раздам на всички, като му дойде времето. 🙂 Уф, сигурно не е лесно.

  • ankabanka април 29, 2011 at 9:16 am #

   Това е една много добра идея! Аз това го направих малко по-късно с бавачките

 5. Мария март 9, 2012 at 11:47 am #

  Описала си ситуацията съвършено точно! Аз също разбрах всички тези неща по трудния начин. Уж идват да помагат, а създават един невъобразим хаос :). Направо се родихме наново като останахме сами :)))))).
  Съветите са добри, но на практика ми беше много трудно да изгоня бабите от стаята за да спя или пък да им нареждам какво да свършат, да не говорим пък, че после сума ти време не знаех кое къде е. Общо взето си правеха каквото искат в моята къща. 2-3 дни се изтърпява, ама при мен стояха цели десет дни. Накрая вече бях издивяла. Затова моя съвет е, някакси ако може да им се ограничи престоя до няколко дни – максимум 4. Те хем ще си видят внучето, хем няма да изнервят майката.

  • anadinkova март 9, 2012 at 2:23 pm #

   Или – ако живеят наблизо – да идват почасово 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: