Пълнени зеленчуци и крокети от качамак

6 Май

Напоследък преоткрих качамака. Тези две рецепти са много лесни, а резултатът винаги е добър. Давам ги заедно, защото почти винаги, когато правя пълнени зеленчуци добавям и качамак за гарнитура.

Крокети от качамак
Купувам грис за качамак от този, който става за няколко минути. Сварявам го според указанията и след като е готов го разстилам в тавичка, за да изстине. Охладения качамак нарязвам на правоъгълници и тук има три варианта – сервирам така, запържвам леко правоъгълниците от двете страни или ги запичам във фурната намазани с масло и накрая поръсвам с червен пипер. Обикновено избирам третия вариант.

Пълнени зеленчуци

3 патладжана
3 тиквички
1 глава лук или 1 стрък праз лук
1 скилидка чесън
няколко гъби
1/2 чаша кисело мляко
1 яйце
около 1 чаша настърган кашкавал
зехтин
сол
пипер
червен пипер или лют червен пипер

Патладжаните и тиквичките се измиват добре, разрязват се на половина и се изгребва сърцевината, за да станат като лодки. Бланшират се за 5-6 минути, след което се отцеждат от водата и се нареждат върху тава.
Зехтина се загрява, нарязан на ситно се задушава лукът/праз лукът, после се добавят нарязани на ситно и останалите зеленчуци. Всичко се задушава до омекване и се прибавят подправките.
В зеленчуците се поставя задушената плънка, като не се препълват, за да могат да поемат и заливката. Пече се на 180 градуса за около 15-20 минути, след което се вадят, заливат се със заливката от яйцето, настъргания кашкавал и киселото мляко и се допичат до златист цвят на заливката.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: