То само ше си се оправи

27 сеп.

Замислих се в коя категория да поместя този пост. За жалост категория „нервни“ нямам, за това – в „дневни“. Случката е реална от вчера привечер.

Кратка предистория: На финала на сезона на ремонтите съседи викнаха фирма да им направи външна изолация. Майсторите дойдоха, работиха и си тръгнаха зарязвайки типично по българско-майсторски начин доста мръсотия. Единия от съседите с изолираното жилище не плаща месечната сума, която всички даваме за ток, асансьор и чистачка. Иначе лампата във входа си я пали, виждам го все на светло, никога не съм го засичала с визьор за нощно виждане.

Вчерашната случка: срещам точно този съсед и след като поздравявам го питам любезно дали се очаква майсторите да се върнат, за да си почистят останалия боклук или ако не – кой ще почисти. Отговор не последва, само леко мучене. Повтарям въпроса. След което ми се отговори с въпроса: „Кое да се чисти?“ И аз търпеливо обяснявам – мазилката по стълбището, мазилката пред входа, стърготините и парчета стиропор и т.н. Ето отговорът, който получих: „Ми то само ше си се оправи“.

Мили съседи, скъпи съграждани и сънародници – нещата не се оправят сами. За това сме на такова дередже (каква хубава българска дума, а?) защото или чакаме някой да дойде и да ни оправи или искаме нещата самички да си се оправят. Както казваше един мой (изключително циничен) приятел – „Докато все чакаме някой да дойде и да ни оправи ни оправят само отзад и то много болезнено“.

Простотията на съседа няма да коментирам – по-лесно ще ми бъде да си взема метлата и парцала и да си изчистя сама, отколкото да го убедя той да го направи. И това, че аз чистя неговата мръсотия няма да го засрами, напротив даже – ще се чувства горд и доволен, че ме е прецакал аз да свърша неговата работа. Нехайството на българския майстор също няма да коментирам.

Само ви моля следващия път като се биете в гърдите и се наричате граждани и европейци – обърнете се назад и погледнете дали случайно не сте се наакали точно на метеното.

Благодаря ви предварително!

8 коментара за “То само ше си се оправи”

 1. градинко септември 27, 2011 в 1:22 pm #

  3 лева на чистачката да смете всичко в една торба и да я изсипе пред вратата му.

  • ankabanka септември 27, 2011 в 1:52 pm #

   Това може би ще е най-ефективно, но не знам дали ще мога да го направя. Някак си доста гадно е

 2. Nixonanim септември 27, 2011 в 3:06 pm #

  Градинко предлага типичното за българския манталитет решение, надявам се Ани да се занимае една идея повече и да събере съседите си, след което всеки да звъни по два пъти на ден и да пита кога ще се оправи. А ако имате възможност, обърнете се към адвокат и използвайте закона за етажната собственост.

  • ankabanka септември 29, 2011 в 8:56 am #

   Пробвах и този вариант – само аз и още една съседка сме ентусиасти по чистотата. Другите чакат или дъжда да го отмние, или някой да почисти или на който му пречело сам да си изчисти или пък същия, на който му пречи да плати на чистачката да изчисти допълнителната мръсотия – класика!
   А с адвокати не ми се занимава – не и за нещо подобно, предполагам, че ще има много по-сериозни неща от тук нататък 😦

 3. Графът септември 28, 2011 в 11:05 am #

  Или, да речем, залепена бележка във входа „Боклукът след ремонта не беше почистен от едикой си, а от съседи”.
  Принтирани едно тесте – той ще ги къса, вие ще ги лепите, за една седмица целия квартал ще прочете. 

  • ankabanka септември 29, 2011 в 8:57 am #

   Ето това е много добра идея – публично унижение 🙂 Мисля да приложа на практика

   • Събина септември 30, 2011 в 9:38 pm #

    малко другарски съд, ама може и да работи! при нас някой си беше хвърлил торбата с обелките от пипер под пощенските кутии и много сериозно се бях замислила за табела:

    „казаните са 30м нагоре по улицата, използвайте ги! Благодаря предварително!“

    но някой смете боклука.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: