за децата и нета

8 дек.

Дискусията трябва ли и до колко да се оставят малки деца га играят на компютърни игри и да джиткат в нета е безкрайна.

Аз съм радетел на златната среда: да се оставят за определено време с родителски контрол – за да не си изморяват очите и да не правят щуротии, както и да им се помага – много е важно!

Адриана беше на 2 години и малко, когато успя да каже на баща си следното (не мога да възпроизведа неправилно произнесените р и ч, за това си представете как фразата би звучала „на бебешки“): тате, трябва да се изчисти скролера на мишката на малкия лаптоп, защото е мръсна и скърца.

Ние двамата с тате бяхме в шок, честно! В добрия смисъл на думата де.

Та ето според мен ползите от оставянето на децата да си общуват с машините:

 • Стават компютърно грамотни от малки
 • Упражняват се да мислят и да се координират – при условие, че им се дават правилните игри за тяхната възраст и интереси
 • Упражняват се да мислят
 • Упражняват се да пишат и смятат – пак ако им се дават подобни задачи – в нашия случай се учим с Ади да пише българската и английската азбука и да смята на калкулатора. Уловката в смятането е, че първо тя трябва да ми каже колко е 3+6, а после да си провери отговора с калкулатора
 • Децата откриват света и си намират нови забавления. Тук имам няколко примера – Ади откри youtube и се научи да си търси клипчета и тези, които й харесват си ги добавя в любимите, за да може да си ги гледа редовно. Изгледа заглавните песни от анимационните детски, които съм гледала като дете в Рим (песните са на италиански) и започна да си повтаря някои думички или да ме пита кое как се казва на италиански – същото важи и за песните на любимите й певици в момента – Лейди Гага, Риана и Шакира. Покрай италианските песнички си имаме още една тема за разговор – филмите от моето детство.
 • Ади започна да рови из блогове, които й харесват – за сега са два – със снимки на кутии с храна. Най-много гледа този на Веселина – заради кутията ЛЕГО. Като резултат сега ме моли да й подреждам храната „красиво“, а новината от днес е, че ме помоли да й снимам кутията, ето:
 • Децата си намират хоби – така миналата година Ади искаше да й направя блог, тя да снима, а после да качваме снимките. Като видя колко време отнема това занимание се отказа, но все още обича да снима и прави доста прилични снимки. И понеже винаги сме я оставяли да пипа копчета и бутончета се справя на моменти по-добре и от мен с функциите на цифровия апарат.

Това е моят скромен опит. Не включих описание за други игри – като различните конзоли например, защото съм твърдо ЗА да се оставят децата да ги играят и тях.

2 коментара за “за децата и нета”

 1. stamofff декември 9, 2011 в 6:16 pm #

  Земи тури на детето нещо свястно за ядене бре, сакаш да го умориш ли ? Ква е тая постна кутийка !

Trackbacks/Pingbacks

 1. за децата и нета - декември 11, 2011

  […] за децата и нета via Ankabanka's Blog by ankabanka on 12/7/11 […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: