Кръжок по зехтинознание

13 апр.

Има някои неща в живота, които предполагаш, че ще харесаш и ще ти допаднат още преди дори да си ги пробвал. Така беше с дегустациите на вино (и след това пиенето му), за които писах в другия блог. Така беше и вчера с дегустацията или кръжока – както по-правилно го бяха кръстили организаторите от Института Сервантес – Силата на зехтина. Култура, наука и гастрономия.

За събитието накратко: беше на последния етаж на Института Сервантес, където таваните са скосени, а едно от помещенията е оборудвано с малка кухня и обстановката е почти интимна и приятелска. Имаше нагледно приготвяне, а след това и похапване на типичната испанска закуска, за която ни разказаха подробно Алберно Моя (шеф-готвач) и Хосе Лопес (лекар), които след това ни говориха и за свойствата на зехтина – защо е полезен, с какво е подходящ и как се дегустира.

По време на закуската си дадох сметка, че обикновено закусвам както трябва само когато пътувам и спя в хотел с включена закуска. В ежедневието си пия едно кафе, вода и хапвам нещо на крак на тагадък.

Та – да се върнем към закуската! Както в повечето средиземноморски страни, където храната принципно е важна, в Испания семейството се събирало на масата и преди старта на деня, за да се нахрани добре и да се зареди с енергия в сплотената семейна компания. Колко ми хареса тази концепция! А самата закуска включва: кафе/чай по избор, мед, сок от портокали, хляб – за предпочитане пълнозърнест, зехтин, салса от домати – прясно настъргани и вкусени с малко сол и зехтин, хамон (испанска сушена шунка, която прилича на италианското прошуто), нарязани плодове и задължително някакъв млечен продукт – вчера това беше кисело мляко.

Аз на тази закуска бих могла принципно да живея целогодишно! Няма разделно хранене и комбиниране на храни – в испанската закуска се оказва, че се яде всичко, което ти дава сили, енергия и всичко полезно, което трябва организма ни да извлече от храната в крайна сметка.

За научната част: положението в развитите страни и западна Европа е трагично, защото поне половината от населението са с някаква степен на наднормено тегло. И тук не се коментира естетическия аспект от нещата, а здравословния. Няма да изнасям лекции, защото последните две години спортната ми активност граничи с 0, добре, че поне се храня правилно.

Но идеята в общи линии е следната: да се спазва добър хранителен режим, да се яде правилно и основно полезни храни, да се използва зехтин – който освен вкусовите си качества има и много хранителни такива и да се пийва вино. Йо! А да – и да се движим повечко, но това понеже нямаше общо със зехтина само го споменавам набързо – но си го знаем, нали? – спорт & здраве!

За дегустацията на зехтин: принципа е като при дегустацията на вино, но се прибавя и ябълка. Т.е. трябва ви добър зехтин, винени чаши, нарязах хляб, вода и ябълка – която обира вкуса от предходния зехтин и така по-лесно се разграничават вкусовете. Всъщност не си давах сметка колко са общите неща между зехтина и виното – може да се произвеждат само от един сорт или да бъдат купаж, съхраняват се най-добре с стъклени бутилки, окисляват се от кислорода и не на последно място – подхождат на всичко!

Още нещо научих вчера, че Испания е най-големият производител на зехтин в света. Но някак е разбираемо, аз съм живяла между Гърция и Италия и някак съм свикнала с предлаганите там разновидности на зехтин.

На частта за ползите от зехтина аз малко се разсейвах, защото така или иначе готвя основно със зехтин. Обаче пържолите ги правя с масло, холестеролна бомба е, обаче е супер вкусно! Иначе зехтин слагам на всичко: салати, печени зеленчуци, готвене всякакво, пържене и т.н.

И така извода от вчерашния ден може да се синтезира в: хранете се добре (добре в смисъл полезно), пийвайте вино,
движете се повече и се радвайте на живота. Амин!

2 коментара за “Кръжок по зехтинознание”

  1. jannii април 13, 2012 в 12:39 pm #

    Reblogged this on Яна (несъвършенството прави стила …) and commented:
    Мислех да споделя мислите си в тази връзка, но Ана го е написала така добре, че ето:

Trackbacks/Pingbacks

  1. Кръжок по зехтинознание | Информ@ЛИЧНО - април 21, 2012

    […] Кръжок по зехтинознание / Публикувано на 21.04.2012 […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: